Mötesplats högst på ungdomarnas önskelista

ORUST: -Det här är sista chansen. Jag har varit på så många möten med kommunen men ni har aldrig tidigare lyssnat på oss. Nu får ni en chans till. Niklas Lundqvist var den som fick föra ungdomarnas talan och han gjorde det med bravur. Han fick verkligen politikerna att lyssna på ungdomarnas åsikter.

Sista Träffpunktsmötet för året fokuserade på ungdomsfrågor. Aldrig tidigare i Träffpunktens historia har det kommit så många besökare till ett möte. Ett 50-tal ungdomar kom för att låta politikerna veta vad de vill och vilken hjälp de önskar av kommunen. Niklas Lundqvist tog direkt, efter politiker och tjänstemän presenterat sig, ordet.

-Jag är det ni kallar motorburen ungdom. Jag vet att det är många som stör sig på oss var vi än är, men det finns ingen plats för oss att vara. Då blir det att vi kör runt i samhället. Vi vill ha en mötesplats, ett garage att meka i, sa Niklas och han fick direkt medhåll av sina kompisar.

 

Stort motorintresse

Det finns i dag ett 90-tal EPA och A-traktorer registrerade på Orust. Motorintresset är vid sidan av intresset för fotboll störst bland ungdomarna. I dag träffas ungdomarna hemma hos varandra för att meka med sina bilar, men de önskar en gemensam samlingsplats där de kan träffa även de som inte vill pilla med sin bil.

-Vi vill ha ett garage så vi slipper vara hemma hos varandra. Det behöver inte vara så stort garage, plats för två bilar och en lift, sa Niklas.

 

Lokal att meka i

Hans ord träffade rätt, samtliga politiker som närvarade vid Träffpunktsmötet tog till sig Niklas åsikter och frågade intresserat vidare vad de kan göra för att hjälpa ungdomarna. Kommunalrådet Kerstin Gadde (S) ville veta vad för slags lokal ungdomarna önskar.

-Vi  måste hitta en lösning  som är hållbar, ni är många ungdomar som tycker om att meka.

Michael Relfsson (FPO) lyfte frågan om ett eventuellt samarbete med Orust MS. Föreningen har en lokal i Hällevi utanför Henån men denna lokal måste renoveras för att fungera.
-Orust MS är intresserade av att hjälpa till, påpekade Relfsson.

 

Bilhallen?

Lokalen i Hällevi ifrågasattes dock av fritidsledare Ludvig Gunnarsson. Han menade att den lokalen är i allt för dåligt skick.

-Ungdomarna kommer inte bara att meka, de vill även umgås. Det behövs inte bara ett garage utan även möjlighet att hänga tillsammans.

Att bygga ett garage intill dagens fritidsgård fungerar inte, slog fritidsledare Ulla Hagman och enhetschef Malin Andersson fast.

-Vi har verktygen och ungdomarna har kunskapen, men lokalen saknas.

Det är i Henån ungdomarna vill ha sin samlingslokal. Det är till Henån ungdomar från Svanesund och Ellös åker för att träffas. Bilhallen i Henån lyftes upp som ett utmärkt alternativ för de motorintresserade ungdomarna att vara i.

 

Nytt möte

Ungdomsrådet i Henån hade inför mötet med politikerna tagit fram en lista med önskemål på aktiviteter. De vill gärna se bio, ha en skatepark, klätterbana, ishall, simhall, bättre bussförbindelser och framförallt bättre och större mötesplatser. Att allt är handikappanpassat ser ungdomsrådet som en självklarhet.

-Bra kommunikationer är en förutsättning för ett bättre Orust med bra folkhälsa från ungdomarna i Orust kommun, sa fritidsledare Klas Pallvik som är engagerad i ungdomarnas Ungdomsråd.

Mötet mellan politiker och ungdomar föll mycket väl ut. Ungdomarna kände att de blivit hörda. Ett nytt möte är planerat i början av nästa år. En grupp ungdomar ska då få träffa politikerna för att arbeta vidare med de frågor som lyfte vid onsdagens Träffpunktsmöte.