Nytt år och nya möjligheter för matbloggaren Karin Högberg

Funderar på ytterligare en kokbok

 

ORUST: Det har varit ett händelserikt år för Karin Högberg från Mollösund, Orust. I mars gav hon ut sin första kokbok, mat och minnen från Mollösund, och i november kom hon på tal igen när hon vann stora Matbloggspriset 2015 på Mitt kök-mässan i Stockholm. Nu har hon siktet inställt på 2016, där det finns funderingar på kokbok nummer två.

Det var matintresset som gjorde att hon startade bloggen Trattoria för fem år sedan. Intresset för mat har hon fått från sin faster och mamma. Hon berättar om när hon var mindre och brukade stå vid sidan om hennes faster när hon lagade mat. Eller också var hon med och hjälpte sin mamma när hon bakade.
– Hon älskade att baka bullar. Jag å andra sidan tycker om att baka bröd. Jag utgår från årstiderna och använder råvarorna som passar för tiden. På sommaren kan jag baka ett italienskt bröd med mozzarella som jag sedan tar med mig i picknickkorgen. Men på vintern gör jag hellre grova bröd fyllda frukt och nötter, säger hon.

Resor till Italien och Frankrike

Förutom brödbakningen har Karin Högberg även ett stort intresse för medelhavsmaten och fisk.
– Jag älskar att äta lutfisk nu i juletider. Jag tror det kommer från min uppväxt här på Mollösund. Mollösund var trots allt ett fiskesamhälle förr i tiden, påpekar hon.
Men inspirationen till recepten har hon också fått från sina reser till bland annat Italien och Frankrike. Resorna har hon gjort tillsammans med sin sambo Peter.
– Vi älskar att resa och under tiden som vi var iväg samlade jag på mig mängder med recept. För att spara dessa skapade jag bloggen. Den blev som en digital dagbok för mig.
Finns det någon plats ni kan tänka er att resa till framöver?
– Jag hade gärna åkt till Vietnam, det hade varit en dröm. Eftersom jag älskar deras fräschhet i maten, deras intressanta kryddor och krispiga grönsaker.
I samband med bloggen växte ytterligare ett intresse fram, nämligen fotograferingen. Till bloggen använder hon mellan tio till femton bilder i olika vinklar. Bloggen uppdaterar hon en till två gånger i veckan. Men enligt Karin Högberg är matlagningen endast på hobbynivå.
– Jag får en stund för mig själv. För andra kanske löpning eller yoga är en form av avslappning. Men för mig är det att spendera två timmar i köket med att laga mat eller baka något.

Vinnare av Matbloggspriset

I november 2014 skickade Karin Högberg sitt bokmanus till tryckeriet och i mars stod hennes debutkokbok färdig till försäljning. Det tog henne ett år att färdigställa boken.
Men mycket mer skulle hända år 2015. För en månad sedan fick hon ta emot det stora Matbloggspriset på Mitt kök-mässan i Stockholm.
– Jag är otroligt glad över priset och det är en stor ära för mig att bli utvald bland så många duktiga bloggare. Det jag var mest nöjd över var den nomineringen jag fick, säger hon och tittar bort mot tavlan som hänger i hennes kök. I motiveringen står det: ”Hon krånglar inte till saker i onödan och med rak och enkel kommunikation förmedlar hon sin stora kärlek till mat & bak.”
– Det är mitt i prick över vad jag strävat efter. Det behöver inte vara krångligt för att bli bra utan det räcker med enkel mat som jag själv tycker om att äta och laga.
Med bara tre dagar kvar av året ser Karin Högberg fram emot det nya året som kommer och allt vad det innebär. För hennes del finns det funderingar på ytterligare en kokbok.
– Ja det stämmer. Det finns funderingar och tankar på en andra kokbok. Men det har varit så mycket på gång efter Matbloggspriset och därför känner jag just nu för att ta det lugnt.
Kan du tänka dig att bara fokusera på bloggen framöver?
– Nej, jag älskar mitt jobb för mycket för att sluta. Dessutom trivs jag väldigt bra med hur det är nu, avslutar hon.