Pensionerade lärare hjälper nyanlända lära sig svenska

ORUST: – Lärarna är duktiga och jättebra. Jag lär mig allt här men det roligaste är svenska. Samira Nadir från Somalia är strålande glad då hon lovordar svenska undervisningen hon får varje vecka. Samira är en av alla från Sjögården som varje vecka träffar pensionerade lärare för att lära sig det svenska språket.

Det skrattas och skojas där eleverna kommer till Strandgården för dagens svenska undervisning. Varje vecka kommer boende från Sjögården till Strandgården för att lära sig det svenska språket. Lärandet utförs av pensionerade lärare och helt ideellt i samarbete med Vuxenskolan och en av de som brinner för att lära är Barbro Wikström-Johansson.
– Det ger så otroligt mycket tillbaka, säger Barbro och får medhåll av sina lärarkollegor.

Många volontärer

Det hela startade när den pensionerade läraren Barbro Wikström-Johanson fick reda på att det skulle startas ett asylboende i Sjögården i Ellös. Hon och en väninna kände att de ville göra något och påbörjade svenskundervisning. Sedan dess har fler volontärer anslutit, de flesta med någon typ av lärarbakgrund.
– Det är ju självklart. De som ska stanna ska vi ha in i Sverige så fort som möjligt och språket är nyckeln till det, säger Barbro Arvidsson som håller i svenska grupperna med sina kollegor.

Volontär arbete

Eftersom SFI-undervisningen inte börjar förrän man fått uppehållstillstånd så är den volontära svensklektionerna i nuläget det enda undervisningstillfället för de boende. För många är timmarna viktiga eftersom man vill komma igång med livet i det nya landet. I januari startade Barbro upp de första grupperna i svenska. Nu är det ett 10-tal lärare, förskollärare och en sjuksköterska med i gruppen som regelbundet träffar de boende på Sjögården.
-Jag har sparat alla papper från mina yrkesverksamma år, jag arbetade både som talpedagog och lärare så jag har en del att bidra med.
Barbro Arvidsson är pensionerad förskollärare, hon är inte bara aktiv i svenska undervisningen utan är aktiv även i aktiviteter för kvinnor.
-Vi stickar och virkar och varje vecka är det ett kvinnocafé som vi har tillsammans med kyrkan.

Svenska vardagen
Eleverna som kommer till undervisningen i Strandgården har olika bakgrund. De kommer från olika länder och har olika regioner och yrkesbakgrunder.
-Det finns analfabeter och vi har även högutbildade som kommer för att lära sig svenska. Lektionerna handlar mycket om hur man beter sig i det svenska samhället, hur vi har det med våra helgdagar men även hur de ska agera om de ska åka med bussen eller gå till affären. Just vardagen i det svenska samhället är något de måste lära sig hur det fungerar.

Gör ingenting

Samira Nadir från Etiopien och Fahmo Ali från Somalia är båda elever hos Barbro Wikström-Johansson. De är mycket nöjda med utbildningen och ser det som en chans att komma in i det svenska samhället. Samira ser svenska undervisningen som en chans att komma vidare.
– Som ung kvinna så vill jag göra något de här månaderna. Vi sitter bara här och gör ingenting. I stället för att bara vänta kan vi vara med i olika aktiviteter som svenskundervisning, sykurser och framförallt kontakter med svenskar.