Ukulele lir har blivit integration på Orust

ORUST: Alla kan vara med, oavsett ålder, religion, politisk åsikt eller nationalitet. Ukulelespelandet förenar alla.
-Vi kunde gjort vad som helst, snickrat eller knypplat. Det viktiga är att enas kring något, det social är otroligt viktigt, säger Oa Gunnarsson. 

En ukulele har fyra strängar till skillnad från gitarrens sex. Annars har ukulelen samma kroppsform som en gitarr fast är betydligt mindre. Den har också ett ljudhål, stämskruvar och bandstavar. Färre strängar borde innebära ett enklare instrument? -Alla kan lära sig att spela ukulele, barn som gamla. Det är det fina med ukulele, det är så enkelt och så roligt att spela, säger Oa Gunnarsson.

Varför då lära sig spela ukulele? Enligt Oa är glädjen det viktigaste.
-Man blir på så gott humör! Det är enkelt, få strängar och med endast ett par ackord går det att spela många låtar.

 

Inkluderats i samhället

Det hela började i februari 2013 då Oa startade den första klassen i ämnet spela ukulele. Platsen var Flatön, Orust och 33 spelsugna elever dök upp. Därifrån har det växt lavinartat med fler klasser i Henån, Grebbestad och Sävedalen. Oa startade även upp ukulelekurser då Sjögården öppnade som asylboende. Nu har han grupper både på Sjögården men även på boendet i Tofta. Intresset från de boende att lära sig spela det lilla instrumentet är stort.

-Det fina med att samlas runt ukulelen är att alla oavsett politisk åsikt, titlar eller nationalitet kan spela. Vi har läkare, journalister, snickare och städerskor, alla spelar tillsammans och har jättekul! Ukulelen blev en ventil för de asylsökande att lära känna andra. De har inkluderats i samhället.

 

Lotta och Gåke

På onsdag nästa vecka visar Oa Gunnarsson hur integration kan mynna ut i en gemensam konsert. Föreställningen –Floden, ett skådespel om avfolkning, som var tänkt att ges,kommer att spelas till våren istället. Ukulele=Integration heter kvällens konsert som är helt gratis. Oas ukulelegäng ska underhålla.

-Men det blir bara en enda julsång, skrattar Oa.

Medverkar under kvällen gör även vissångerskan Lotta Rossövik och trubaduren Gåke. De kommer sjunga visor under tiden kvällens besökare dricker kaffe och äter något hembakat. Biblioteket, folkhälsorådet, Orust konstförening och Vuxenskolan är arrangörer för kvällen.